Prevenirea impactului negativ al fumului de ţigară la locul de muncă

Expunerea la fumul de ţigară este nefastă atât pentru sănătatea fumătorilor,’ cât şi pentru cea a nefumătorilor’. Fumul de ţigară poate fi sursa unor probleme grave, precum afecţiunile cardiovasculare şi respiratorii, şi poate avea efecte negative asupra reproducerii. De asemenea, acesta poate cauza decesul determinat de diverse tipuri de cancer (în special cancer pulmonar), de afecţiuni cardiace coronariene sau de accidente vasculare cerebrale.
Şi totuşi mii de lucrători sunt expuşi în continuare la fumul de ţigară la locul lor de muncă. Potrivit estimărilor EU-OSHA bazate pe cifrele Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în 2008 peste 9 000 de lucrători au decedat în UE 27 din cauza expunerii la fumul de ţigară provenit de la alte persoane.
 
Pe lângă suferinţele provocate persoanelor, expunerea la fumul de ţigară presupune cheltuieli semnificative pentru economie, care includ costuri directe determinate de creşterea cheltuielilor în sectorul sănătăţii şi costuri indirecte legate de scăderea productivităţii.

Este în interesul tuturor’ să pună capăt expunerii la fumul de ţigară!


  • Angajatorii pot elimina expunerea la fumul de ţigară provenit de la alte persoane aplicând politici în favoarea mediului fără fum de ţigară şi pot oferi sprijin lucrătorilor fumători prin punerea în practică a unui program de renunţare la fumat.
  • Lucrătorii fumătoritrebuie să dea dovadă de respect, să nu-şi expună colegii la fumul de ţigară, şi să participe la programele destinate să-i ajute să renunţe la fumat.
  • Lucrătorii nefumători pot să abordeze această problemă împreună cu angajatorul şi colegii fumători pentru a asigura un loc de muncă fără fum de ţigară.